Itä-Lappi rakentaa yhteyksiä ja yhteistyötä Pohjois-Ruotsiin

Julkaistu 30.11.2022

It√§-Lapin kuntayhtym√§n yhtym√§hallitus matkustaa t√§n√§√§n (30.11.2022) Pohjois-Ruotsiin kaksip√§iv√§iselle tutustumismatkalle, jonka aikana vieraillaan √Ėvertorne√•lla Koulutus Nordiin, LKAB:n kaivoksella Kiirunassa ja tavataan Torniolaakson neuvosto ruotsalaisia ja suoma-laisia j√§seni√§. Matkalla tavataan my√∂s teollisuusneuvos Allan Lehtoa ja Pellon kunnan-johtaja Eero Ylitaloa.

Itä-Lappi etsii nyt aktiivisesti uusia avauksia ja mahdollisuuksia yhteistyön rakentamiseen Pohjois-Ruotsin toimijoiden kanssa, koska sotatilanne Euroopassa on tyrehdyttänyt aikaisemman yhteistyön Venäjän suuntaan.

Lapin ja Ruotsin sekä Norjan pohjoisosien eräs yhteinen haaste on osaavan työvoiman saaminen alueelle matkailuun, teollisuuteen ja palvelualoilla avoinna oleviin työpaikkoihin. Myös logistiikka ja rakennusala esimerkiksi kärsivät työvoimapulasta. Ruotsissa käynnissä olevien investointien arvo on noin 65 miljardia euroa. Pohjois-Ruotsi, aikoo olla vihreän siirtymän edelläkävijä teollisuudessa ja kaivostoiminnassa.

Kiirunassa vieraillaan LKABn pääkonttorilla ja Kiirunan laajalla kaivosalueella tutustumassa kaivostoimintaan sekä siihen liittyviin toimialoihin.

√Ėvertorne√•lla toimii kansainv√§linen Koulutus Nord oppilaitos, jossa vuosittain opiskelee 500 norjalaista, suomalaista ja ruotsalaista opiskelijaa. Oppilaitoksessa voi opiskella 30 eri ammattiin ammattitaidot, jotka ovat t√§ytt√§v√§t p√§tevyysvaatimukset kaikissa kolmes-sa maassa. Oppilaitoksesta ja opiskelumahdollisuuksista saadaan tietoa johtaja Leif Lahdelta.

Torniolaakson neuvoston tapaamiseen osallistuvat muun muassa Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala, Torniolaakson neuvoston puheenjohtaja Roland Kemppainen √Ėvertorneolta ja mm. Haaparannan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Bengt Westman ja Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Ponkala sek√§ laaja joukko Torniolaakson paikkakuntien edustajia.

Dina Solatie
johtaja, FT
Itä-Lapin kuntayhtymä

Selaa uutisryhmää Etusivu