PERINNERUOKAHANKE

 

YHTEYSTIEDOT:

Projektipäällikkö:
Kati Savukoski
etunimi.sukunumi@italappi.fi
p. 040 732 7557

 

HANKEAIKA:

1.11.2020-31.10.2022

 

Itä-Lapin alueella toteutettava Perinneruokahanke kerää ja taltioi perinneruokatietoutta ja siihen liittyviä tarinoita. Perinneruokaohjeista laaditaan perinneruokaopas, jonka avulla tavallisen kotikokin onnistuu loihtia perinneruoka-ateria. Tietoja kerätään pororeseptien lisäksi riistasta, kalasta ja luonnonmarjoista.

Kotimaisen ja lähellä tuotetun ruuan arvo on noussut viime aikoina lähes sille kuuluvaan arvoonsa. Maailman laajuiset epidemiat nostavat huolta myös maan ruokaomavaraisuusasteesta. Perinneruoka hanke nostaa esiin vanhoja aikoja ja tapoja hyödyntää poro lähes kokonaan elintarvikkeena. Hankkeen avulla tullaan teurastuskäytäntöjä ennallistamaan siten että useampi nyt sivutuotestatuksella lemmikkieläinravinnoksi menevä jae tullaan hyödyntämään jatkossa elintarvikkeena. Tavoitteena on laatia elintarvikeketjuohjeistukset neljälle jakeelle. Näin porosta saatavien perinneruokien valmistus mahdollistuu raaka-aineiden saatavuuden myötä myös laajemmassa mittakaavassa kuten ravintoloissa ja keskuskeittiöissä.

Perinneruokatietouden keräämiseen alkaa olla viimeiset ajat käsillä, koska ikäluokka, joka taitaa perinneruokien valmistamisen pienenee koko ajan. Perinneruokiin liittyviä tarinoita kootaan perinneruokaoppaaseen niin kotikokkien kuin matkailu/ravintolayritysten hyödynnettäväksi.

Perinneruokahanke innostaa nuoria mukaan perinneruokatietouden pariin. Hanke järjestää nuorille perinneruokatapahtumia, joissa kehitellään myös hieman uusia muunnoksia perinneruuista.

Hanke edistää myös EU:n alkuperäisnimityksien Lapin Poron liha ja Lapin Poron kuivaliha tunnettavuutta.

Hanke järjestää perinneruokakulttuuritapahtuman Savukosken kuivalihamarkkinoiden yhteyteen keväällä 2022. Tapahtuma on samalla hankkeen päätösseminaari, jolloin esitellään hankkeen tulokset.

Hankkeen rahoittaa Lapin Ely-keskus, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen budjetti on 172 758 €.

 EU:n nimisuojalogon käyttöönotto-opas tarjoilupaikoille

Perinneruokia Porosta - Pororuokia ja -tarinoita Itä-Lapin palkisilta

Uudet jakeet poroteurastuksesta