Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa

Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa oli Kemijärven kaupungin sekä Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kuntien yhteinen hanke, joka rahoitettiin Pohjoisimman Lapin LEADER ry:lle myönnetyistä Euroopan Unionin maaseuturahaston ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kiintiöistä. Hankkeen toteuttajana toimi Itä-Lapin kuntayhtymä.

Hankkeen tavoitteena oli jatkaa alueen sotahistorian keräämistä ja välittämistä. Edellisissä hankkeessa (Itä-Lapin talvisotahistoria tutuksi) koostettiin talvisodan kokeneiden ihmisten kokemuksia noin tunnin mittaiseksi Itä-Lapin Talvisota -elokuvaksi. Tämä hanke keskittyi välirauhan, jatkosodan ja Lapin sodan ajan tapahtumiin Itä-Lapin alueella.

Alueen ihmisten kokemukset ja aikaisemmat hajanaiset tiedot sota-ajasta koostettiin yhtenäiseksi DVD:ksi. Sen avulla jatkosodan aikaiset tapahtumat tulevat konkreettisiksi nykyisille asukkaille ja matkailijoille. Lisäksi hankkeessa kehitettiin sotahistoriaa alueen matkailutuotteena ja päivitettiin sotahistoriaopasteet ja -esitteet. Hankkeessa jatkettiin Itä-Lapin alueen sotahistoriakierroksen kehittämistä yhtenäiseksi rangasmatkaksi Sallan, Savukosken, Pelkosenniemen ja Kemijärven välillä. Lisäksi hankkeen aikana järjestettiin koululaisille suunnattuja tutustumismatkoja Itä-Lapin alueen sotahistoriallisiin paikkoihin.

 

Loppuraportti

Jatkosodan vuodet loppuraportti.pdf (1780.4 kt)

Hankeaika

13.8.2012 - 31.7.2013

Ladattavat esitteet

Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa esite (FIN).pdf (3197.1 kt)

Eastern Lapland during the Winter and Continuation Wars (ENG).pdf (1213.2 kt)

Östra Lappland i vinter- och fortsättningskriget( SWE).pdf (1205.8 kt)

Ostlappland im Winter- und im Fortsetzungskrieg(GER).pdf (1280.5 kt)

Восточная Лапландия в «зимнюю войну» и «войну-продолжение»(RUS).pdf (1199.9 kt)

Jatkosodan vuodet -hanke löytyy myös facebookista