Itä-Lappi

Itä-Lapin seutukunta sijaitsee Lapin itäosassa, jossa se rajoittuu Venäjän Federaatioon idässä ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan etelässä. Asukkaita Itä-Lapissa on 9 % koko maakunnan väestöstä eli runsas 15 000 henkilöä. Kooltaan seutukunta on 20 % Lapin pinta-alasta. Itä-Lappi on Euroopan harvaanasutuimpia alueita, jossa välimatkat ovat pitkiä.

Seutukunnan kaupunkikeskus on Kemijärvi, joka on myös rautatieverkoston itäinen pääteasema Lapissa. Joka aamu Kemijärven rautatieasemalle saapuu yöjuna Helsingistä. Nopeita yhteyksiä Eurooppaan tukee lähistön on kaksi kansainvälistä lentokenttää: Rovaniemi ja Kuusamo.

Itä-Lapin pääelinkeinoja ovat maa- ja metsätalouden lisäksi porotalous, luonnontuoteala ja matkailu. Itä-Lapista löytyy kriittisiä, hyödyntämättömiä mineraaleja ja muita luonnonvaroja.

Itä-Lappi tunnetaan puhtaasta ilmasta ja erämaisesta luonnostaan. Seudulta löytyy viisi kansallispuistoa: Pyhä-Luosto, UKK-puisto sekä Sallan, Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistot. Talvimatkailukeskukset Pyhä, Suomu ja Salla ovat vetovoimaisia matkailukohteita kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa. Kesäinen Itä-Lappi tarjoaa kävijälleen runsaasti luontoelämyksiä retkeilyn, kalastuksen ja marjastuksen parissa. Lukuisat kulttuuritapahtumat värittävät yöttömän yön matkailusesonkia.

Itä-Lapinkuntayhtymä kartta

Itä-Lapin kuntayhtymä

Itä-Lapin kuntayhtymä perustettiin v. 1994 Itä-Lapin kuntien vapaaehtoiseksi yhteistyö- ja edunvalvontaelimeksi. Jäsenkuntia ovat Kemijärven kaupunki, Sallan, Posion, Savukosken ja Pelkosenniemen kunnat. Kuntayhtymän edeltäjä toimi v. 1958 perustettu Koillis-Lapin kuntain keskustoimikunta.

Kuntayhtymän tehtävä on aluekehittäminen yhteistyössä jäsenkuntien kanssa. Tärkein tehtävä on Itä-Lapin valtakunnallinen ja alueellinen edunvalvonta ja yhteistyö eri sidosryhmien kanssa. Suomen liityttyä Natoon, ovat turvallisuuteen, talouteen ja tiestöön liittyvät teemat nousseet keskeisiksi edunvalvonnan kysymyksiksi.

Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme Lapissa ovat muut Lapin seutukunnat, Lapin liitto, Metsähallitus ja maakunnan koulutusorganisaatiot. Valtakunnallisesti teemme vaikuttamistyötä  Lapin kansanedustajien, eduskuntaryhmien puheenjohtajien ja eri ministeriöiden kautta.

Itä-Lapin kuntayhtymä vastaa kansallisista ja kansainvälisistä hankkeista ja kehittämistoimista jäsenkuntien linjausten mukaisesti.  Aluekehittäjänä osallistumme maakunnalliseen strategiatyöhön ja olemme mukana Lapin tulevaisuutta suuntaavissa työryhmissä.

KUNTIEN VÄLINEN JA KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

 

Itä-Lapin kuntayhtymä on aktiivinen yhteistyökumppani alueellaan. Kuntien välistä yhteistyötä toteutetaan toimialatiimeissä, mukaan lukien elinkeino-, sivitys- ja teknisen alan tiimit. Yhteistyö ulottuu myös kansainvälisille areenoille. Barents Road -yhdistyksen kanssa tehdään yhteistyötä Ruotsin ja Norjan kanssa. Kuntayhtymä on lisäksi partnerina kansainvälisissä hankkeissa, kuten veturina Sustainable Arctic Peripheral Biking Tourism (SUB) -matkailuhankkeessa, jonka kumppaneita ovat Färsaaret, Irlanti, Islanti ja Ruotsi.

Ajankohtaista

 

Itä-Lapin kuntayhtymän ajankohtaisia artikkeleita.

8.7.2024 Pohjoiset luonnonantimet -hanke mukana Itä-Lapin kesätapahtumissa

Tule tutustumaan luonnonantimien perinteiseen käyttöön alueellamme! Hankkeen työntekijät, Kati Savukosken ja ...

3.7.2024 Nimitysuutisia Itä-Lapin kuntayhtymän hankkeissa

Olemme rekrytoineet uusia projektityöntekijöitä Itä-Lapin kuntayhtymän hankkeisiin. Huhtikuussa ...
Skip to content