Suurennuslasi, kompassi ja geologin vasara geologisen kartoituksen apuvälineinä

Julkaistu 25.11.2020

ILPO - Malminetsinnän aluetaloudelliset vaikutukset ja niiden hyödyntäminen Itä-Lapin elinkeinoelämässä (A75306) -hanke kysyi Latitude 66 Cobalt'n nuoremmalta geologilta, Juho Tapiolta, mikä hänet sai hakeutumaan geotieteiden opintoihin ja millaista kehitystä hän toivoisi näkevän malminetsinnässä seuraavina vuosina.


Olen aina ollut kiinnostunut laajasti eri luonnontieteistä. Myös luonnossa liikkuminen on ollut aina lähellä sydäntäni, vaikka kaupunkilaisena en mikään luonnon lapsi olekaan. Kävin lukion Rovaniemellä Lyseonpuiston lukiossa. Jatkokouluttautumista miettiessäni tutustuin Oulun yliopiston geotieteiden (tai geologian) koulutussuuntaan, joka kuulosti mielenkiintoiselta ja sisältää melko laajasti myös eri luonnontieteitä. Otinkin hakiessani yhteyttä geologian professori Pertti Saralaan, jolta sain pitkän vastauksen geologisen työn luonteesta mikä ehkä lopulta johtikin alalle hakeutumiseeni.

Vaikka en ole vielä valmistunut, niin olen tehnyt alan töitä jo yhteensä noin kaksi vuotta kesäisin ja opiskelun ohessa pääasiasssa malminetsinnän parissa Lapissa. Tunsinkin Latitude 66 päägeologin (Aaron Davies) entuudestaan ja otin häneen heti yhteyttä kun kuulin viime kesän työpaikasta. Kuusamon ja Posion alue on paitsi vapaa-ajan vieton myös geologian kannalta todella mielenkiintoista seutua. Harva tietää esimerkiksi, että Kuusamon alla oleva kallio on yli 500 miljoonaa vuotta vanhempaa kuin Rukan kvartsiittikukkulat tai että Oulangan kansallispuiston tunnus, Neidonkenkä, esiintyy nimenomaan geologisesti erityisten karbonaattikivien läheisyydessä.

Kes√§ll√§ teimme p√§√§osin joko maaper√§n√§ytteenottoa tai perinteist√§ geologista kartoitusta. Maaper√§n√§ytteenotossa maahan kaivetaan lapiolla pieni kuoppa, josta otetaan pieni karkkipussillinen maata n√§ytteeksi noin 20 sentin syvyydest√§. Ideana (ja toiveena) on, ett√§ kemian laboratoriossa analysoitu n√§yte heijastaisi alla olevaa kallioper√§√§ ja siell√§ mahdollisesti esiintyvi√§ mineraaliesiintymi√§. Ty√∂n√§ sin√§ns√§h√§n maaper√§n√§ytteenotto on ns. akateemista linjastoty√∂t√§. Geologisessa kartoituksessa sen sijaan joutuu haastamaan itsens√§ ja aiemman osaamisensa, koska kalliokumpareelta (tai paljastumalta) toiselle liikkuessa t√§ytyy aina pysty√§ kuvaamaan mit√§ n√§kee ja mink√§lainen kallio on kyseess√§, mik√§ ei aina ole niin helppoa. Suomen kansalliskivi graniitti on ei-geologillekin suhteellisen helppo tunnistaa, mutta ‚Äúserisiittimuuttunut poimuttunut kalkkisilikaattiliuske‚ÄĚ onkin jo selv√§sti hankalampi, etenkin jos paljastuma on pieni ja sammaleen peitt√§m√§. Kartoituksessa k√§ytet√§√§n apuna yleens√§ ainakin suurennuslasia, kompassia ja geologin vasaraa.

Minun pit√§isi olla valmistunut yliopistosta vuoden loppuun menness√§. Olen melko vahvasti suuntautunut ty√∂skentelem√§√§n jatkossakin eri puolilla Pohjoista Suomea, mihin mm. aktiivinen malminetsint√§toiminta antaa hyv√§t edellytykset. Pid√§n kuitenkin mahdollisena my√∂s tehd√§ jonkin pituinen ty√∂rupeama ulkomailla, esimerkiksi Australiassa, jossa paikallisen geologian tuntemus on viel√§ Suomeakin korkeammalla tasolla. Suomessahan malminetsint√§ on kansainv√§lisesti vertailtuna aika alkutekij√∂iss√§√§n, mik√§ n√§kyy sek√§ alan toimijoiden ty√∂tavoissa ett√§ v√§est√∂n ymm√§rryksess√§ ja suhtaumisessa malminetsint√§√§ kohtaan. Itse n√§kisin ja toivoisin, ett√§ esimerkiksi kymmenen vuoden kuluessa erityisesti Pohjois-Suomessa voitaisiin k√§yd√§ asiallista ja faktoihin perustuvaa keskustelua kaikkien toimijoiden kanssa malminetsinn√§n eri vaiheista. T√§ss√§ oppimista on n√§kemykseni mukaan sek√§ eri yhti√∂ill√§, yhdistyksill√§ ett√§ jokaisella kansalaisella. Luottamus yhti√∂iden ja kansalaisten v√§lill√§ on tosi t√§rke√§√§, ja sit√§ voidaan etsint√§yhti√∂iden puolelta kasvattaa esimerkiksi ajanmukaisella tiedottamisella ja avoimuudella. Latitudella viestint√§ on selv√§sti otettu tosissaan ja yhti√∂n K√§yl√§n ‚Äúasemalle‚ÄĚ voi kuka vain tulla juttelemaan kunhan henkil√∂kuntaa on paikalla.

Selaa uutisryhmää Etusivu