Kestävää kehitystä malminetsinnästä

Julkaistu 19.03.2020

Green deal eli niin sanottu Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän välillä. Sen tavoitteena on edistää kestävän kehityksen tavoitteita etsimällä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Vihreän ohjelman myötä malmimineraalien kysyntä on noussut huomattavasti, sillä eri malmimineraaleja tarvitaan teollisuuden tuotannossa aina sähköautojen akuista tuulivoimaloihin asti. Kun malmimineraalit kierrätetään asianmukaisesti, ne palvelevat tarkoitustaan vuosisatojen ajan. ILPO - Malminetsinnän aluetaloudelliset vaikutukset ja niiden hyödyntäminen Itä-Lapin elinkeinoelämässä -hankkeessa selvitetään malminetsinnän vaikutuksia Itä-Lapin aluetalouteen. Lisäksi hankkeessa pureudutaan malminetsintään liittyviin työvaiheisiin ja selvitetään, millaisia uudistustarpeita ja kehitysmahdollisuuksia ne voivat tarjota paikallisille yrityksille.

Yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa


ILPO-hankkeessa paikallisia yrityksi√§ kannustetaan kehitt√§m√§√§n liiketoimintaansa ja valmistautumaan yhteisty√∂h√∂n malminetsint√§yhti√∂iden kanssa. ‚ÄĚMalminetsint√§√§n liittyy monenlaisia ty√∂vaiheita aina suunnittelusta ja¬†luvituksesta¬†maastot√∂ihin saakka. Varsinaisiin maastossa suoritettaviin t√∂ihin kuuluu mm. kallioper√§n fysikaalisia tutkimuksia, puunkaatoa, lumen aurausta, vedenkuljetusta, kairausta yms. My√∂s kairan√§ytteiden s√§ilytykseen sek√§ n√§ytteiden k√§sittelyyn tarvitaan sopivia tiloja. Malminetsinn√§ss√§ k√§ytett√§v√§t koneet tarvitsevat huoltoa ja korjausta. Paikallisilla yrityksill√§ on siis hyvin monipuolisia mahdollisuuksia osallistua malminetsinn√§ss√§ toteutettaviin t√∂ihin aina tilojen vuokrauksesta, koneiden huollosta, kentt√§t√∂ist√§ ja majoituksesta ruokahuoltoon saakka‚ÄĚ, kertoo ILPO -hankkeen projektip√§√§llikk√∂ Minna Vaaramaa-Hiltunen.¬†¬†


Malminetsintä Suomessa keskittyy vahvasti Lappiin. Itä-Lapin kallioperä muistuttaa tunnettuja malmikriittisiä alueita Kanadassa ja Australiassa. Itä-Lappi kuuluu osaltaan Keski-Lapin vihreäkivivyöhykkeeseen sekä Kuusamon liuskealueeseen, joka ulottuu Kuusamon, Sallan ja Posion alueelle.


ILPO -hanke j√§rjesti tutustumisretken Posiolle ja Taivalkoskelle. Geologiaan ja malminetsint√§√§n erikoistunut asiantuntija Markku Iljina esitteli ryhm√§lle Nortec Minerals Oy:n tutkimuskohdetta Posion Kaukualla sek√§ yhti√∂n toimi- ja varastotiloja Taivalkoskella. Iljina itse johtaa alan palveluja tarjoavaa rovaniemel√§ist√§ konsulttitoimistoa, jossa ty√∂skentelee t√§ll√§ hetkell√§ nelj√§ geologia ja teknikko. Nortec Minerals Oy aloitti alkuvuodesta 2020 Kaukualla ja Haukiaholla geofysiikan maastomittaukset ja maaliskuussa kohteissa alkoi kairausn√§ytteenotto, jonka toteuttaa rovaniemel√§inen Northdrill Oy. Yhti√∂ etsii alueelta mm. palladiumia, jota k√§ytet√§√§n esimerkiksi autojen katalysaattoreissa. ‚ÄĚKaukuan ja Haukiahon tutkimuskohteet sijaitsevat mets√§autoteiden varrella, joten runsaslumisena talvena paikallisten auramiesten palveluille on ollut k√§ytt√∂√§. Toimisto- ja varastotilojen lis√§ksi tutkimusryhm√§ on hy√∂dynt√§nyt paikallisia majoitus- ja ravitsemuspalveluita‚ÄĚ, kuvailee Iljina yhteisty√∂t√§ paikallisten yritysten kanssa tutkimuskohteissa.


'


Kuvassa Nortec Minerals Oy:n tutkimuskohde Posiolla, jossa kairaukset suorittaa Northdrill Oy. Kairauksessa malmiesiintymä pyritään lävistämään mahdollisimman kohtisuorasti. Kairareiät ovat viistoreikiä, sillä laattamaiset esiintymät ovat usein vinosti maanpintaan nähden. Kairausnäytteenoton tuottamaa tietoa yhdistämällä voidaan luoda malleja satojenkin metrien syvyydessä sijaitsevista geologisista rakenteista ja malmiesiintymistä.


Vanhasta ovitehtaasta kairasydämien kotipaikaksi


Iltapäivällä ryhmä pääsi tutustumaan Latitude 66 Cobalt Oy:n toimintaan Posion Soukkavaarassa Jussi Lähteen ja Hannamari Pietilän johdolla. Yhtiö on vuokrannut Posiolta osan vanhasta Mattioven tehtaasta toimisto- ja varastotiloiksi. Lisäksi yhtiö on kunnostanut Kuusamossa sijaitsevat Kurtin sahan tilat geologiseksi tutkimusasemaksi. Latitude 66 Cobalt Oy etsii Kuusamon liuskealueelta kobolttia, joka on akkuteknologian kannalta kriittinen materiaali. Latitude 66 Cobalt Oy:n Jussi Lähde kertoo, että erityisen kiinnostavan Kuusamon liuskealueesta tekee se, että samantyyppisiä kobolttimineralisaatiota on löydetty ainoastaan Idahosta Yhdysvalloista. Sähköautojen akkujen lisäksi kobolttia tarvitaan kaikkialla, missä teräksen on oltava erityisen kovaa, aina työkaluista lentokoneisiin ja tuulivoimaloihin.


‚ÄĚGeologian tutkimuskeskuksen (GTK) helmikuun lopussa valmistuneen arvion mukaan Kuusamo-tyypin l√∂ytym√§tt√∂mien esiintymien sis√§lt√§m√§t varannot ovat 50 prosentin todenn√§k√∂isyydell√§ ainakin 100¬†000 tonnia kobolttia ja 85 tonnia kultaa. T√§m√§n tutkimuksen tulos on merkitt√§v√§ osoitus yhti√∂mme tekem√§n geologisen tutkimusty√∂n laadusta‚ÄĚ, kertoo Jussi L√§hde.


'


Kuvassa Latitude 66 Cobalt Oy:n geologi Aaron Davies esittelee kairasydämiä. Geologi arvioi ensin kairasydämet silmämääräisesti. Kiven arvioiminen on helpompaa, kun sen pinta kostutetaan vedellä. Kairasydämeen piirretty punainen viiva osoittaa viiston reiän alapintaa.


ILPO -hanke on Geologian tutkimuskeskuksen, Lapin yliopiston ja It√§-Lapin kuntayhtym√§n yhteishanke. Hanketta hallinnoi It√§-Lapin kuntayhtym√§.¬†Hankealueeseen kuuluvat Kemij√§rvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla ja Savukoski. Hankkeen kokonaisbudjetti on 285 855 ‚ā¨. Hanketta rahoittavat Lapin liiton EAKR / Kest√§v√§√§ kasvua ja ty√∂t√§ -rakennerahasto 228 683 ‚ā¨ (80%) ja It√§-Lapin kunnat, GTK sek√§ Lapin yliopisto 57 172 ‚ā¨ (20%).PS. Seuraa ILPO -hanketta Facebookissa @ilpohanke. Julkaisemme viikoittaista Yes Ma'am - Malminetsintäasioiden maanantai -sarjaa, jossa avaamme joka maanantai uuden malminetsinnän käsitteen.


Lue lisää hankkeesta täältä.

Selaa uutisryhmää Etusivu